GK Mock Test

TTE_GK_MOCK_01

1.         A new ranking of states by the NITI Aayog, based on their performance in reforming agriculture marketing, land leasing and forestry on private land has been undertaken. Which of the following      states is ranked First?

(a) Maharashtra

(b) U.P.

(c) Punjab

(d) West Bengal

2.         Which of the following group of states has been ranked first in ease of doing business by the        Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce and Industry, in           partnership with the World Bank Group?

(a) Chhattisgarh & Madhya Pradesh

(b) Gujarat & Maharashtra

(c) Andhra Pradesh & Telangana

(d) Punjab & Uttar Pradesh

3.         Consider the following statements. Which of these is/are correct

1. Sushil Chandra is the new chairman of the Central Board of Direct Taxes (CBDT).

2. The Central Board of Direct Taxes is a statutory authority functioning under the Central Board of             Revenue Act, 1963.

3. It provides essential inputs for policy and planning of direct taxes in India and is also responsible         for administration of the direct tax laws through Income Tax Department.

(a) 1 & 2     (b) 1 & 3     (c) 2 & 3     (d) 1,2 & 3

4.         Which of the following statements is/are correct about the Regional Comprehensive Economic             Partnership?

1. RCEP is the proposed mega-regional Free Trade Agreement (FTA) between 16 Asia-Pacific     countries including India, China, Japan, South Korea, Australia, New Zealand and the 10-member   ASEAN bloc.

2. It will cover a market of over 3 billion people in these 16 countries — whose total combined GDP        is more than $17 trillion and collectively account for 40% of world trade.

3. Trade ministers of 16 countries met on November 3-4 at Cebu, Philippines to take forward the FTA negotiations

4. RCEP is viewed as an alternative to the Trans-Pacific Partnership (TPP) trade agreement, which             includes the United States but excludes China.

(a) 1,2 & 3     (b) 1,2 3 & 4     (c) 2,3 & 4     (d) 1 & 4

5.         The Ministry of Environment, Forest and Climate Change has constituted a four-member team for             conservation and management of Loktak Lake in Manipur.Which of the following statements is/are             correct regarding this lake?

1. Loktak Lake is a UNESCO World Heritage Site.

2. It is the largest freshwater lake in Northeast India, and is famous for the phumdis (heterogeneous             mass of vegetation, soil, and organic matter at various stages of decomposition) floating over it.

3. Keibul Lamjao ,the only floating national park in the world is the last natural refuge of the        endangered sangai.

(a) 1 & 2     (b) 2 & 3     (c) 1 & 3     (d) 1, 2 & 3

6.         Which of the statements given below is/are correct?

1. AFSPA, enacted in 1958, gives powers to the army and state and central police forces to shoot to        kill, search houses and destroy any property that is “likely” to be used by insurgents in areas declared as “disturbed” by the home ministry.

2.The Act provides army personnel with safeguards against malicious, vindictive and frivolous             prosecution.

3. Security forces can “arrest without warrant” a person, who has committed or even “about to     commit a cognizable offence” even on “reasonable suspicion”.

4. The Centre has decided to revoke AFSPA in three districts of Arunachal Pradesh (Tirap,          Changlang and Longding) , after the government signed a ‘framework agreement’ with National        Socialist Council of Nagaland in September 2015 to find a final solution to the six-decade-old Naga    issue.

(a) 1,2 & 3     (b) 2 & 3     (c) 2 ,3 & 4   (d) 1,2 & 4

7.         Nuclear Suppliers Group (NSG) is a multinational body concerned with reducing nuclear proliferation by controlling the export and re-transfer of materials that may be applicable to nuclear            weapon development and by improving safeguards and protection on existing materials. Which of      the following is not correct regarding NSG?

(a) Currently there are 48 members in this group.

(b) NSG was set up in 1974 as a reaction to India’s nuclear tests to stop what it called the misuse of             nuclear material meant for peaceful purposes.

(c) India and Pakistan have NSG membership despite not signing the NPT.

(d) India is the first non-member of the non-proliferation treaty (NPT) to have signed civilian nuclear       deal with Japan

8.         Name the largest metallic asteroid in our solar system where the Scientists have detected the        presence of water.

(a) Psyche     (b) Ceres   (d) Vesta     (d) Haumea

9.         Pradhan Mantri Yuva Yojana which wae recently launched to scale up an ecosystem of     entrepreneurship for youngsters comes under

(a) Ministry for Human Resource and Development

(b) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

(c) Ministry for Youth Development

(d) Ministry of Minority Welfare

10.       Name the quarterly magazine launched recently by the government to cater to health related         information and raise awareness about healthy living.

(a) Swasth Bharat- ek Pahal

(b) Ek kadam Swasth Bharat ki aur

(c) Swach Bharat- Swasth Bharat

(d) None of above

11.       Kishenganga and Ratle hydroelectric projects are situated on-

(a) Jhelum and Ravi

(b) Jhelum and Chenab

(c) Indus and Zanskar

(d) Indus and Jhelum

12.       Which of the following is incorrect?

(a) India is among the founding members of United Nations.

(b) It is the second largest contributor of troops to United Nations Peacekeeping missions.

(c) India has over 8,500 peacekeepers in the field, more than twice as many as the UN’s five big   powers combined.

(d) India has been included as permanent member of UNSC.

TTE_GK_MOCK_02

13.       Which of the following statements is /are correct regarding the China Pakistan Economic Corridor             (CPEC)?

1. CPEC is one of the most important projects of the ‘one belt, one road’ project initiated by China          that aims to connect the Asian economic giant with Europe and Africa.

2. CPEC connects Xinjiang in Northwestern region of China with Pakistan’s Gwadar port on the             Arabian sea.

3. CPEC passes over the Pakistan occupied Kashmir territory of Gilgit-Baltistan and the disputed             region of Balochistan.

(a) 1 & 3   (b) 2 & 3     (c) 1 & 3     (d) 1, 2 & 3

14.       According World Meteorological Organisation 2016 will be the hottest year on record. Which      statement is/are correct regarding this?

1. The world is likely to cross 1.2° C of global warming above pre-industrial levels in 2016.

2. The Paris Agreement last year had adopted 2°C as the absolute threshold for staying within safe             global warming levels and 1.5°C as an ambitious target.

3. The extra heat from the powerful El Niño event led to this global warming.

4. Small island countries such as Haiti or Maldives are threatened with submergence due to sea-level        rise and extreme weather events.

(a) 1,2 & 3     (b) 1, 2 & 4   (c) 2, 3 & 4   (d) 1,2,3 & 4

15.       “Hunar Haat” is being organised for the first time at India International Trade Fair (2016). This is             being organized under-

(a) Union minority affairs ministry

(b) Skill development Ministry

(c) Ministry of Small Scale Industry

(d) Youth welfare Ministry

16.       GI (geographical indications) status is an indication that identifies goods as produced from a        particular area, which has special quality or reputation attributable to its geographical origin. Which of the   following is incorrect about GI status?

(a) It is used for agricultural and manufactured goods only .

(b) Promotes economic prosperity of producers of goods by enhancing demand in national and             international markets.

(c) Geographical indications are covered as an element of intellectual property rights (IPRs) Under           the Paris Convention for the Protection of Industrial Property.

(d) They are also covered under the WTO’s Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights             (TRIPS) agreement.

17.       Which of the following is an Unmanned Aerial Vehicle (UAV) whose maiden flight has been             successfully carried out by DRDO ?

(a) TAPAS 201 (RUSTOM – II)

(b) IAI-HAL NRUAV

(c) NAL / ADE Golden Hawk

(d) NAL / ADE Pushpak

18.       Jallikattu is a bull taming sport played in which state as a part of Pongal celebrations on Mattu      Pongal day?

(a) Kerala

(b) Andhra Pradesh

(c) Karnataka

(d) Tamil Nadu

19.       World Pneumonia Day 2016 was observed on November 12. 2016. The Theme was :

            (a) Keep the Promise, Stop Pneumonia Now

(b) Universal access to pneumonia prevention and care
(c) Every Breath Counts: Stop Pneumonia Now

(d) Innovate to End Child Pneumonia

20.       The “Paris Climate Agreement” has come into force on 4th November 2016. Which of the following             statements is/are correct regarding this?

1. India ratified the Paris Agreement on 2nd October 2016, the 147th birth anniversary of Mahatma             Gandhi.

2. For its operationalisation, the Paris Agreement requires the signing and ratification by at least 55             countries which together account for at least 55 per cent of global greenhouse gas emissions.

3. India’s commitments include 100 GW of solar energy, 60 GW of wind energy and by 2022 about             40% of our energy needs to be met from non-fossil fuel energy sources.

4. The Paris Agreement’s central aim is to strengthen the global response to the threat of climate   change by keeping a global temperature rise this century well below 2 degrees Celsius above pre-industrial levels and to pursue efforts to limit the temperature increase even further to 1.5 degrees             Celsius.

(a) 1,2 & 3   (b) 2,3 & 4     (d) 1,3 & 4     (d) 1,2,3 & 4

21.       Which of the following is not correctly matched?

Joint Military Exercises       Country

(a) Surya Kiran                 Nepal

(b) Sampriti                     Bangladesh

(c) Hand- in- Hand             China

(d) Force Eighteen            Srilanka

22.       Which of the following is the largest space telescope ever built?

(a) Hubble Telescope

(b) The James Webb Space Telescope (JWST)

(c) Herschel Telescope

(d) Hans Lippershey’s telescope

23.       Rashtriya Ekta Diwas was observed on 31st October across the nation. It marks the occasion of the             birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel. The theme this year was

(a) Integration of India

(b) Run for Unity

            (c) Unity and Integrity    

            (d) one India

           

24.       Which of the following statements is/are correct regarding various Government schemes?

1. Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY) aims at providing housing for all by the year 2022.

2. ‘Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana’ provides insurance at low premium rates to be paid by      farmers – 2% of sum insured for all Kharif crops, 1.5% for all Rabi crops’ and 5% for commercial     and horticulture crops.

3. Soil Health Cards are being issued to farmers across the country to provide information on fertility             status of soil and a soil test based advisory on use of fertilizers

4. Under Pramparagat Krishi Vikas Yojna (PKVY), the Government is promoting organic farming           and development of potential market for organic products.

            (a) 1,3 & 4   (b) 1,2 & 4   (c) 2,3 & 4   (d) 1,2,3 & 4

25.       Which of the following countries is first in milk production in the world?

(a) China

(b) India

(c) USA

(d) Argentina

26.       In which state is the Government of India building the Longest River Bridge with the help of $500             Million loan from ADB?

(a) Mahirashtra   (b) Assam     (c) Bihar     (d) UP

                                               

ANSWER KEY

1 A 14 B
2 C 15 A
3 D 16 A
4 B 17 A
5 B 18 D
6 A 19 A
7 C 20 D
8 A 21 D
9 B 22 B
10 A 23 A
11 B 24 D
12 D 25 B
13 D 26 C

 


TTE_GK_MOCK_03                             

1. Which Port in India has become the first to introduce the modern Radio-frequency identification             (RFID) Access Control System for controlling and tracking the entry and exit of vehicular as             well as human traffic into and out of its prohibited area?

(a) Mumbai

(b) Cochin

(c) Kandla

(d) Paradip

2. Which of the following is/are true regarding ‘Taxation and Investment Regime for Pradhan   Mantri Garib Kalyan Yojana, 2016’ (PMGKY) ?

1. The scheme enables people with undisclosed income to come clean.

2. Under this, besides 50% tax, surcharge and penalty, a quarter of the declared income           will be to be deposited in interest free deposit scheme for four years.

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both

(d) None

3. Which village has earned the tag of India’s first digital village that uses a cashless system for             payments of goods and services.

(a) Akodara

(b)Dhasai  

            (c) Patsa  

            (d) Ibrahimpur

4. Find the incorrect statement.

(a) The Principal seat of Central Administrative Tribunal is at New Delhi and it has 16    Outlying Benches scattered all over the Country.

(b) The Tribunal is headed by the Chairman and 65 Members, 33 from Judicial (including             Chairman) and 33 from the Administrative stream.

(c) The Chairman is normally a retired Chief Justice of a High Court.

(d) The Central Administrative Tribunal was established by the 44th amendment of the             Constitution of India

5. The Government of India has constituted a Committee of Officers to enable 100% conversion of             Government – Citizen Transactions to the digital platform. The committee is headed by-

(a) Amitabh Kant

(b) Arun Jaitley

(c) Arundhati Bhattacharya

(d) Rajnath Singh

6. Ministry of Culture has released a Commemorative Non-Circulation Coin of ₹500 and a             Circulation Coin of ₹10 as part of year-long celebrations of commemoration a 500th             anniversary of famous Hindi Saint, social reformer and promoter for the Vaishnava School       of Bhakti Yoga coming to Vrindavan.

(a) Sankracharya

(b) Ramanuja

(c) Chaitanya Mahaprabhu

(d) Tulsidas

7. Government has allowed NABARD to disburse Rs 21,000 crore to cash-starved farmers,       helping them sow winter crops like wheat ahead of the sowing season. Which of the        following is not true regarding the National Bank for Agriculture and Rural Development           (NABARD)?

(a) Government has allowed NABARD to disburse Rs 21,000 crore to cash-starved         farmers, helping them sow winter crops like wheat ahead of the sowing season. The         National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

(b) NABARD refinances the financial institutions which finances the rural sector.

(c) NABARD is also known for its ‘SHG Bank Linkage Programme’ which encourages   India’s banks to lend to SHGs.

(d) It is not under the control of RBI, rather is directly controlled by the Govt. of India.

8. Airtel Payments Bank Limited or Airtel Bank became the first payments bank in the country to             launch live banking services in Rajasthan. Which of the following is/are true regarding             Payment Banks?

1. A payments bank will maintain cash reserve ratio with the central bank.

2. They will be required to invest minimum 55% of their deposits in statutory liquidity ratio             eligible government securities with maturity up to one year.

3. They will hold maximum 25% in current and time deposits with other scheduled             commercial banks for operational purposes and liquidity management.

(a) 1 & 2   (b) 2 & 3   (c) 1 & 3     (d) 1,2 & 3

9. Indian journalist who has been conferred with the International Press Freedom Award for her             reporting from the Naxal-infested Bastar area.

(a) Malini Subramaniam

(b) Martinez Oscar

(c) Radhika Menon

(d) Maha Chakri

10. An investor who provides financial backing for small startups or entrepreneurs is known as-

(a) Angel Investor

(b) Capital Investor

(c) Hedge Investor

(d) None

11. INS Chennai, a P 15A Guided Missile Destroyer, has been commissioned into the Indian   Navy. Which of the following is/are correct regarding INS Chennai?

1. This is the third and the last of the three ‘Kolkata’ class destroyers.

2. The other two being INS Kochi  INS Mysore

3. It has been constructed by Mazagon Dock Limited, Mumbai.

4. There is high level of indigenisation incorporated in the production, accentuating our             national objective of ‘Make in India’.

(a) 1,2 & 3     (b) 2,3 & 4   (c) 1,3 & 4   (d) 1,2 & 4

12. Which of the following is/are correct regarding South Asian Association for Regional             Cooperation.

1. It is a geopolitical cooperation maintained for mutual benefits between eight south Asian             nations: India, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Bangladesh, Pakistan, Afghanistan, and Maldives.

2. SAARC Summits are held annually.

3. Even if one member does not attend the summit is automatically postponed or cancelled

4. SAARC Secretariat is based in Kathmandu.

(a) 1,2,3     (b) 1,2,3 & 4   (c) 1,3 & 4   (d) 1,2 & 4

13. Navy has formally inducted four types of indigenously developed sonars that will boost its             underwater surveillance capability. Which of the following is not one ofthem?

(a) Abhay  

            (b) Humsa UG  

            (c) AIDSS    

            (d) Dhwani

 

14. India hosted for the first time the 13th edition of the World Robot Olympiad. The theme of the             event is-

(a) ‘Rap the Scrap’  

            (b) ‘Robot Explorers’

(c) Robots And Space

(d) None of these

TTE_GK_MOCK_05

15. The International Day for the Elimination of Violence against Women (IDEVAW) is observed             every year across the world on 25 November.

(a) “Orange the World – raise funds to end violence against women

(b) “Say NO to Violence Against Women ”

(c) “Safe from fear, safe from violence”

(d) “Prevent domestic violence”.

16. Who among the following was awarded the Nobel Peace Prize in October 2016

(a) National Dialogue Quartet

(b) Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)

(c) Kailash Satyarthi

(d) Juan Manuel Santos

17. Indian Women’s hockey team has won the 2016 Asian Champions Trophy held in Singapore       by defeating-

(a) South Korea

(b) China

(c) Singapore

(d) Pakistan

18. “Effective Education and Evacuation Drills” was the theme for the day observed across the world on 5 November 2016 to spread awareness among people across the world about-

(a) Global warming

(b) Tsunami

(c) Natural Disasters

(d) Biological warfare

19. Which of the following has become the first country in the Baltic Sea area to sign a Memorandum of Understanding to link up with China’s One Belt and One Road (OBOR)    Initiative.

            (a) Estonia    

            (b) Lithuania

            (c) Poland

(d) Latvia

20. The first titanium project of India has started its test production in-

(a) Kerala

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) Odisha

21. In the fight against climate change, several partnerships have been established. The             Government of India is a member/supporter of which of the following?

1. Mission Innovation       2. 2050 Pathway Platform   3. Climate Vulnerable Forum

(a) 1 only   (b) 1 & 2   (c) 1,2 & 3     (d) 3 only

22.

Consider the following statements:

1. Membership to the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is not restricted to Asian             countries.

2. India has the second-largest voting share and percentage of shares in the AIIB.

(a) 1 only     (b) 2 only     (c) 1 & 2     (d) Neither

23. Cashless transactions are possible in India through which of the following methods/services?

1. SBI Buddy   2. Unstructured Supplementary Service Data   3. Unified Payments                                                                                                                                             Interface

(a) 1 only     (b) 1 & 2     (c) 1, 2 & 3     (d) 2 & 3

24. The “Indirasagar Polavaram” on river Godavari has been conceived as a part of             recommendations of Godavari Water Disputes Tribunal (GWDT). Which of the states share             basins of both Godawari and Krishna Rivers?

1. Maharashtra

2. Andhra Pradesh

3. Telangana

4. Madhya Pradesh

(a) 1 & 2     (b) 2 & 3     (c) 1, 2 & 3       (d) 1, 2, 3 & 4

25. Which of the following is/are true regarding Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA)?

1. A DTAA is a tax treaty signed between two or more countries

2. A DTAA applies in cases where a tax-payer resides in one country and earns income in             another.

3. DTAAs are intended to make a country an attractive investment destination by providing             relief on dual taxation.

(a) 1 & 2     (b) 1 & 3   (c) 2 & 3     (d) 1,2 & 3

ANSWER KEY

1 D 14 A
2 C 15 A
3 A 16 D
4 D 17 B
5 A 18 B
6 C 19 D
7 D 20 D
8 C 21 A
9 A 22 C
10 A 23 C
11 C 24 C
12 B 25 D
13 D